Formy silikonowe. Już parę lat temu skutecznie zmieniły współczesną technikę przygotowywania potraw. Gdy na nie spojrzeć przypominają gumę, ale zrobione są z giętkiego i elastycznego silikonu. W czym tkwi różnica? Rozgrzana guma wytwarza drażniący zapach, z kolei silikon jest bezwonny. Udowodnione zostało iż jest niezagrażający zdrowiu, gdyż nie wchodzi w niepożądane reakcje ze związkami zawartymi w żywności.

piernikowe ciastko

Autor: superscheeli
Źródło: http://www.flickr.com

Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne tudzież szklane formy ponieważ wykazują większą wszechstronność i mają więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie użytek w każdej kuchni i przy każdej okazji. Gdy chcemy upiec tort – tort-artystyczny.pl/ urodzinowy wyśmienicie sprawdzi się tortownica silikonowa, gdyż ciasto błyskawicznie i z łatwością odejdzie od formy, nie tracąc kształtu. Natomiast większych rozmiarów forma w kształcie kwiatu róży, zalana galaretką z owocami zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Formy (formy do pieczenia) wyrabiane są w oryginalnych kształtach, dlatego też mamy wypieki w kształcie misia, serduszka czy auta. W ostatnim czasie bardzo modne i nieobojętne dla naszego zdrowia stało się własnoręczne pieczenie chleba. Formy do pieczenia chleba umożliwiają nam cieszyć się smakiem i aromatem wypieku. Znajdziemy w sklepach modele wzbogacone o bardzo pomocną obręcz, która gwarantuje sztywną krawędź formy. Dzięki temu rozwiązaniu wypieki nie ulegają deformacji.

W odróżnieniu do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki zazwyczaj posiadają ciekawe formy i cieszą oczy kolorem, mogą przez to stanowić interesujący, zabawny element ,pełniący funkcję dekoracyjną kuchennego królestwa. Formy silikonowe przez swą wielofunkcyjność, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC . Nie jest im straszny tzw. szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można ulokować formę bezpośrednio w piekarniku). Z tego powodu często używane są do domowej produkcji kostek lodu, które wyglądają zjawiskowo, poza tym formę można wielokrotnie użyć. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Trzymane w pudełkach, szafkach kuchennych, zwinięte – błyskawicznie odzyskują swój kształt. Będą więc mile widziane w mniejszych kuchniach.
Tagged on: