W odżywianiu na co dzień niezwykle ważna jest duża różnorodność, jedynie dzięki temu będzie można dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych minerałów i składników odżywczych. Jednak w przypadku wielu osób różnie z tym może być, bo jeżeli nawet by chciały odżywiać się prawidłowo, to niestety z braku wiedzy nie do końca będzie im to wychodzić. A przecież wiadomości na temat prawidłowego odżywiania a tym bardziej rozmaitych będzie do znalezienia naprawdę ogromna ilość. Wsparciem i pomocą mogą na przykład służyć liczne serwisy internetowe, w jakich do wyszukania mogą być tysiące przepisów, a jeżeli ktoś nie lubi korzystać z sieci, to dobra, papierowa książka kucharska.
Kuchenne rewolucje czyli formy silikonowe do pieczenia. W jakim celu opłaca się je kupić?
Formy silikonowe. Już parę lat temu skutecznie zmieniły rynek kulinarny. Z wyglądu przypominają kauczuk, lecz wykonane zostały z giętkiego i elastycznego silikonu. Na czym polega różnica? Rozgrzana guma daje brzydki zapach, tymczasem silikon jest bezzapachowy. Udowodnione zostało iż jest niezagrażający zdrowiu, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne ze związkami zawartymi w żywności.
Mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach
Gluten to białko które jest zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki obecności glutenu w owocach zbóż, zboża uprawiane w kraju idealnie kwalifikują się do wypieku pieczywa . Im więcej tego białka w ziarnach zbożowych, tym doskonalszy wyrób. Gluten jest ważny z uwagi na swoją plastyczność, która zapewnia, że ciasto się nie rozpadnie.