
Latem na polskich stołach często pojawiają się także sałatki oraz surówki. Jednymi z najczęściej przygotowywanych są sałatki z makaronu. Odpowiednio przyrządzone tworzą odżywczy a także niskokaloryczny pokarm, który na długi czas pozostawia uczucie sytości w naszym żołądku.
Sałatka z makaronem, na przekór pozorom, nie stanowi bomby kalorycznej. W każdym razie nie dzieje się tak z powodu zawartości makaronu. Zwłaszcza, jeśli zamiast pszennego, wybierzemy pełnoziarnisty Jest to bowiem składnik zawierający przede wszystkim węglowodany i białko. Poza tym w trakcie gotowania wchłania on wodę, na skutek czego trzykrotnie zwiększa swą masę. Istnieje wprawdzie ważki warunek – sałatka z makaronem winna być przygotowana z pasty al dente. Wtedy nasz organizm dłużej trawi skrobię na glukozę, z racji na co poczucie sytości zostaje na dłużej.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku wzbogacania sałatki z makaronu wysokokalorycznymi domieszkami lub sosami. Najlepszym przykładem jest majonez.
Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, to wejdź na adres tej podstrony (https://www.autazbelgii.pl/flota/) i pod nim odkryjesz dużo więcej szczegółowych wiadomości.
Sałatka z makaronem i majonezem nie będzie wartościowym posiłkiem, bo zawiera mnóstwo pustych, tuczących kalorii. Nie zmieni tego nawet makaron gotowany al dente. Sałatka z makaronem i majonezem może być konsumowana wyłącznie przez osoby nie borykające się z kwestią nadwagi i także niezwykle rzadko.
Sałatka tego typu niejednokrotnie zawiera gwiazdki z makaronu. Ze względu na nieduże rozmiary bardzo dobrze komponują się z pokrojonymi w kostkę jarzynami, bądź grillowanymi kawałkami mięsa. Gwiazdki z makaronu idealnie pasują też do zup. Zapewne niejeden z nas pamięta takie z dzieciństwa szykowane przez mamę czy babcię. Wtedy makaron wytwarzano przeważnie we własnym zakresie. Współcześnie ta czynność odchodzi do lamusa, zaś kształty, wzory oraz dodatki zawarte w makaronach przyprawiają o zawrót głowy.