![wędzenie kiełbasy link do oferty przetworów mięsnych](http://img.radziowka.pl/images/1311/528f467c47793___flickr_10367229214_w170.jpg)
Nastrzyknięte mięso należy zanurzyć w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temp. 4-6 st. C. Później, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do otrzymania pożądanego zabarwienia. Musimy mieć na uwadze, że najlepszy dym a także najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia wykorzystujemy drewna z drzew owocowych.
Aby sporządzić własne przetwory mięsne nie trzeba wielkiego wysiłku ani dużych kosztów. Możemy na początek zagospodarować beczułkę z obciętym dnem. Możemy także kupić wędzarkę, są już w sklepach przenośne – ogrodowe bądź balkonowe. A jeżeli zabawa w wędzenie spodoba się nam, warto postawić własną. Zadymiacze, jak sami siebie często zwą entuzjaści domowych wędlin, najczęściej sami wznoszą wędzarnię, dbając, żeby palenisko było odpowiednio daleko od komory z mięsem, żeby produkty faktycznie wędziły się, a nie piekły. Większa część unika także stosowania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie możemy nabyć gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych bądź olchowych.
Masz chęć zobaczyć inne tak samo przydatne sugestie? Jeżeli tak, to zobacz tutaj gabinet stomatologiczny, a na pewno nie odczujesz rozczarowania.
Olcha oraz dąb dają tradycyjny bukiet zapachów oraz brązowy kolor. Jabłoń nadaje się wspaniale do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najbardziej odpowiednie będzie do polędwiczek a także tłustych mięs: bekonów, żeberek, golonek. Do szynek warto użyć wiśniowego drewna, barwiącego na ciemny brąz oraz dającego orzeźwiający, lekki, owocowy zapach.