Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i jakże istotne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw potraw proponowanych przez szefa kuchni, chodzi raczej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie najważniejsze cechy. Jeśli to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeśli to książeczka, to musimy obejrzeć każdą na koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się wśród kartek jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne by menu było zadbane, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest również to, by, co pewien czas robić przegląd dań i wyrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeśli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować kartę dań. Nie piszmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.