Nóż to fundament. Bez niego nic się nie da zdziałać w kuchni. Odpowiedni nie jest tani. W zasadzie wystarcza jeden – godziwy, ostry, nieźle układający się w ręku. To banialuki, iż prawdziwy kucharz musi mieć komplet dziesięciu noży – na pewno dobrze się taki komplet prezentuje, jednak zazwyczaj używa się 3 noży. Tak więc lepiej kupić trzy dobre noże, zaoszczędzając pieniądze na smakowite jedzenie, aniżeli wykosztować się na „odjazdowy” komplet kosztujący majątek. Trzy noże, jakimi wszystko można zrobić to: niewielki do obierania, większy z długim a także cienkim ostrzem do każdych innych czynności (np. krajanie mięsa, albo warzyw), duży nóż z obszernym ostrzem, którym zdołamy kroić w ten sposób, iż ręka trzymająca trzonek nie dotknie deski. Dzięki takiemu rozwiązaniu w nieskomplikowany sposób możemy krajać zioła, lub pokroić mięso w cieniutkie plasterki. Z pewnością te trzy, dobrej jakości noże będą kosztować sporzej niż komplet kilkunastu noży na targu, z pewnością jednak będą służyć znacznie dłużej oraz – co ważniejsze – ich używanie będzie po prostu olbrzymią przyjemnością.
Aby odszukać ciekawe treści w internecie, to na początku kliknij w link mieszczący się tutaj i przejdź dalej (https://libeli.pl/etykiety-do-laboratorium/) – zapewne nie pożałujesz.
Istotny jest natomiast gabaryt – musi być raczej większa, niż mniejsza – tak by można było na niej bez trudności skroić główkę kapusty. Jeśli jest z drewna – należy pamiętać, żeby przed pierwszym użyciem nasmarować ją olejem. Ażeby szybko się nie zniszczyła, musimy myć ją w wodzie jak najkrócej. Nie nabywajcie deseczek z wgłębieniem na brzeżku – to całkiem bez sensu – sprawia jedynie sporo problemów w czasie mycia. Jeśli idzie o sprzęt AGD, polecam AGD Botti: urządzenia Botti.