Kolorowe magazyny rywalizują między sobą w wyznaczaniu coraz to nowych trendów żywieniowych i receptach na zdrowy styl życia. Badania wskazują, że Polacy jedzą za dużo, albo za mało. Często wybierają oni po gotowe posiłki, niezdrowe przekąski. Kochamy wygodę, często przestawiamy porę posiłków. Złe przyzwyczajenia żywieniowe oraz niechęć do ćwiczeń to szybka droga do dodatkowych kilogramów.

Dietetycy podkreślają, że głównym problemem, który może źle oddziaływać na metabolizm i utrzymanie formy jest niewłaściwe rozplanowanie posiłków w ciągu dnia. Rekomendowane jest, aby były one spożywane w trzygodzinnych odstępach. Jeżeli rozpoczynamy dzień później, wskazane jest, aby dopasować grafik do planu dnia – czytaj więcej. Sięgając tylko po jedną porcję, sprawiamy, że organizm reaguje tworzeniem zapasów tkanki tłuszczowej. Zbyt długą przerwę odczytuje on jako kryzys i zaczyna zabezpieczać się na przyszłość.
Specjaliści ds. żywienia rekomendują spożywanie dwóch posiłków podczas ośmiogodzinnego dnia pracy. Zasada ta obowiązuje wobec zarówno pracowników fizycznych, jak i umysłowych, ale skład jedzenia powinien być zróżnicowany. () Osobie pracującej przy biurku wystarczy zaledwie jogurt lub kefir w połączeniu z owocami. Pracownikowi fizycznemu energię uzupełni kanapka z chleba pełnoziarnistego z różnymi dodatkami.
Obiad powinien mieścić w sobie białko, np. chude mięso oraz węglowodany złożone, w które bogate są kasze, ryż jęczmienny czy makaron (Sprawdź producent makaronów) pełnoziarnisty. Taki sam skład powinien zawierać obiad osoby pracującej fizycznie. Jak zaznaczają dietetycy, obiad to bardzo ważny posiłek. Dostarcza on blisko 30-35 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Zmiany należy wprowadzić także w liście przekąsek. Słodycze, czekolada, słodkie bułki w okamgnieniu zamienią się w dodatkowe kilogramy.