Przekąską może być każda potrawa. Wszystko jest zależne jedynie od tego dla jakiej ilości osób podajemy, czy ma być serwowana w ciepłej czy chłodnej formie oraz co zamierzamy zaserwować jako główną strawę. Istotne pomimo wszystko jest między innymi to, czy stanowi posiłek, czy uzupełnienie do niego. Jak określenie wskazuje zagrycha, to mała część jedzenia, która powinna rozbudzić kubki smakowe i wyostrzyć smak.

Talerz w restauracji

Autor: Anna
Źródło: http://www.flickr.com

W wielu kulturach i krajach istnieją różnorodne rodzaje i smaki takich przystawek. Raz po raz receptury na zakąski posiadają dołączone zdjęcia – co umożliwia w krótkim czasie i szykownie zaserwować strawę, bowiem powinny one też rozweselać wyglądem, następnie wabić aromatem – gdyż jak wiemy pierwej konsumujemy oczami.

Coraz rzadziej spotykamy się z klasycznymi przepisami na przystawki, gdyż wypierają je nowatorskie przystawki. W Polsce najpopularniejsze receptury na przekąski to nie schodzące z podium kanapeczki, koreczki i faszerowane jajka. Nadzwyczajnie często dominują również takie nieduże dania potrawy jak faszerowane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.

Karczek pieczony – innymi słowy jak w krótkim czasie wyczarować potrawę, która oszałamia kubki smakowe. Odpowiednio przyrządzony karczek pieczony bezspornie uwodzi kubki smakowe swoim doskonałym smakiem i chrupkością (polecam). Kiedy jest gotowy winien się pięknie kroić w plastry, zarówno w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w odmianie wędliny na kanapki.

Nadaje się też jako zakąska wśród serów i koreczków na półmiskach. Jest to danie szybka i wystarczająco tania w sporządzeniu. Ważne, żeby na początku mięso zamarynować.

Przeczytaj więcej szczegółów na stronie – one mogą rzucić całkiem nowe światło na ponoszoną w umieszczonym na tej stronie poście. Zwyczajnie kliknij ten odnośnik!

W tym celu powinno się wymieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (własna mieszanka przypraw będzie również wspaniałym rozwiązaniem), wszystko zblendować i rozgrzać na patelni. Mięso rzetelnie natrzeć lodowatą marynatą, potem odłożyć na noc w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.

zdrowa przystawka w postaci koreczków

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com

Wkładamy karczek do pojemnika żaroodpornego, kuchenkę nastawiamy na 200 stopni i opiekamy koło dwóch godzin. Przez ten czas skrapiamy nasz pieczony karczek sosem, który pozyskaliśmy. Dla jeszcze większej przyjemności nasza strawę powinniśmy w trakcie opiekania polać czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do wielu dodatków obiadowych (np.: www), stanowi znakomity pokarm, który nasyca i smakuje.

Przystawka doskonałym zapoczątkowaniem lub dodatkiem pysznego karczku pieczonego.
Tagged on: