Pomimo iż żeliwo jako takie znane jest ludziom od setek lat, w kuchni jakby o nim zapomniano. Przez wiele lat próbowały je zastąpić inne stopy. Jednakże dzisiaj patelnie teflonowe stają się coraz mniej popularne, a wraca się do takich garnków, które służyły do gotowania naszym babciom.
Ten swoisty powrót do przeszłości skutkuje tym, że potrawy przyrządza się szybciej, a oprócz tego są znacznie smaczniejsze.

Źródło: http://www.flickr.com
Naczynia żeliwne na pewno powinny znaleźć się w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy gotujemy dla kilku osób czy też jesteśmy szefami ogromnej restauracji. Rzecz jasna są trochę droższe aniżeli ich odpowiedniki zrobione z teflonu, lecz ten wydatek się zwróci – jedna żeliwna patelnia przeżyje kilka teflonowych.
Hej, sprawdź to proste makarony, jeśli jeszcze nie dotarła do Ciebie wiadomość o tej niesamowitej stronie a zobaczysz, że okaże się ona dla Ciebie bardzo interesująca.
To udowodniony fakt. Oprócz tego takie naczynia sprawdzą się na wszelakich palnikach, na przykład gazowych oraz indukcyjnych, a również można je wykorzystywać w piekarniku jako naczynie do pieczenia. Zupełną podstawą jeżeli chodzi o naczynia wykonane z takiego materiału jest garnek żeliwny – kompletna podstawa wyposażenia każdej kuchni. Takiego typu garnki da się kupić niemalże we wszystkich rozmiarach, typach i stylach, iż z pewnością każdy miłośnik gotowania znajdzie coś idealnego dla siebie – ekspres bugatti.
Warto zainwestować w doskonałej jakości naczynia wykorzystywane w naszej kuchni – bez wątpienia pozytywnie wpłyną one na smak naszych potraw. Żeliwo wykorzystuje się nie tylko do wykonywania garnków czy też patelni, na jakich się smaży na tłuszczu – miłośnicy zdrowego jedzenia także znajdą coś odpowiedniego dla siebie, coś jak na przykład patelnia grillowa żeliwna.
Przyrządzane za jej pośrednictwem potrawy posiadają znacznie mniejsze ilości tłuszczu i smakują wybornie. Patelnia taka jest łatwa do utrzymania w czystości, można ją również stosować w każdego – bugatti czajnik rodzaju piekarniku do zapiekania.
Żeliwo – tworzywo nie do przecenienia w kuchni