Zwłaszcza walory smakowe są cenione w czasie weselnej zabawy i są szczególną wizytówką nowożeńców. W ostatnim czasie zrodził się zwyczaj, aby tort weselny komponował się w całe przyjęcie weselne. Dostosowana powinna być tak samo forma, jak i jego wygląd. I faktycznie na wartość tortu mają znaczny wpływ nie tylko jego smak, ale także forma, kolor oraz styl. Dużym walorem jest także oryginalność tortu weselnego czy urodzinowego. To przecież urodziny czy wesele konkretnej osoby. Dlatego tak samo impreza weselna, jak i produkty cukiernicze powinny być jedyne w swoim rodzaju. Powielanie innych pomysłów jest pewnym sposobem, ale nie zaimponuje się w taki sposób gościom. Polecamy ofertę Sweet-Home – kawiarnia Warszawa
W ostatnim czasie bardzo popularne w czasie wesel stały się torty muffinowe. Kilkupiętrowa patera i ułożone na niej babeczki naprawdę budzą wrażenie na przybyłych imprezowiczach. Góra owego tortu jest zakończona niewielkim torcikiem, który ma zostać poddany symbolicznemu pokrojeniu przez nowożeńców.
Ostatnio stały się również modne niewielkie torciki. Ich zaletą jest nietuzinkowy wygląd i też taki smak. Swój fantastyczny smak posiadają dzięki temu, że są zamknięte w małej foremce. Każdy z gości dostaje taki niewielki torcik i delektuje się nieutraconym smakiem. Owa świeżość wynika z tego, że torty są szczelnie zamknięte w opakowaniu. Oferta tortów na www.sweet-home.pl/34,Torty_dla_dzieci.htmlje się, że słodycze tego rodzaju nigdy nie wyjdą z mody. Niewielkie, lecz mające tak samo walory wizualne, jak i smakowe, od najdawniejszych czasów zadowalają najbardziej wysublimowane gusta gości. Zaleca się, by ich forma była dostosowana do danej pory roku. Dlatego przykładowo jesienią warto zadbać o motyw złotego liścia, a latem o to, aby nie zabrakło w składzie świeżych owoców.